Iconische Ayrton Senna rallyauto’s Ford RS Cosworth en Metro 6R4 herenigd op het voor de Silverstone Festival (2024)

Uitgegeven door Peter Vader • 8 augustus 2024 04:16

Hoe vreemd het ook mag lijken, er zullen twee iconische rally-activisten uit de jaren ‘80 in de rij staan in de grootste verzameling Ayrton Senna-auto's ooit bij elkaar later deze maand op het snel naderende Silverstone Festival (23-25 augustus). Schijnbaar incongruent tussen alle geweldige Braziliaanse single-seater race- en titelwinnaars zullen een Ford Sierra RS Cosworth en een MG Metro 6R4 zitten. Beide herinneren aan een onvergetelijke dag in 1986 toen een nieuwsgierige Senna de wildernis van Midden-Wales introk om de pure sensatie van offroad rallyrijden te ervaren.

Iconische Ayrton Senna rallyauto’s Ford RS Cosworth en Metro 6R4 herenigd op het voor de Silverstone Festival (1)

De kans werd bedacht door de veelgeprezen autojournalist Russell Bulgin voor een geïnspireerd artikel in het toen bestverkopende tijdschrift Cars and Car Conversions. Helaas zijn noch Senna noch Bulgin nog onder ons - Ayrton verloor 30 jaar geleden op tragische wijze zijn leven in Imola, terwijl Russell in 2002 helaas zijn strijd tegen kanker verloor. Twee van de vijf auto's hebben het echter overleefd en als voorprogramma van hun optreden in de speciale Senna-showcase op het festival, waren ze eerder deze maand terug op die sombere Welshe heuvel voor een speciale fotoshoot.

Het was de allereerste keer dat de Cosworth en 6R4 herenigd werden op de werkelijke plek hoog in de Cambria Mountains, waar ze zich verzamelden voor de legendarische Braziliaan – die er surrealistisch uitzag in zijn zwart-gouden JPS-racepak – om bijna 40 jaar geleden daar te rijden. Om het gevoel van deze gelegenheid te versterken, zijn zowel de C240 HVW als de C64 WDU in hun kenmerkende originele kleurstelling gefotografeerd.

Iconische Ayrton Senna rallyauto’s Ford RS Cosworth en Metro 6R4 herenigd op het voor de Silverstone Festival (2)

De Brooklyn Motorsport RS Cosworth was van de bekende deelnemer Phil Collins en hij herinnert zich de gelegenheid maar al te goed... niet in de laatste plaats toen de F1-ster zijn kostbare Ford in de omgeving crashte bij de allereerste bocht! "Ik zei hem dat hij geen circuitracelijnen moest gebruiken en de neus smal moest maken, maar hij ging wijd alsof hij een bocht naderde in Silverstone, kwam op het losse grind terecht en we gleden in de greppel," herinnerde Collins zich. "Hij was erg nederig en verontschuldigend, en daarna de perfecte leerling. In feite was het, van een complete beginner, poëzie in beweging binnen een paar runs. De snelheid die hij leerde was het meest indrukwekkende deel – met zijn controle over de auto was hij een natuurtalent.”

Collins was net zo onder de indruk van Senna’s gedrag op wat een buitengewone dag was. “Nadat ik met hem had gewerkt, realiseerde ik me dat er een andere kant aan de geweldige man was dan degene die vaak in de media werd afgebeeld. Hij was een absoluut aardige man en totaal niet te vergelijken met een gemiddelde superster. Op weg naar het bos kwamen we met de bus vast te zitten onder een laaghangende tak van een boom en in plaats van de monteurs de boel te laten oplossen, sprong hij uit de cabine, pakte een zaag en sprong op het dakrek. Het was een triviaal iets, maar zijn acties vertellen je zoveel over de man.”

Iconische Ayrton Senna rallyauto’s Ford RS Cosworth en Metro 6R4 herenigd op het voor de Silverstone Festival (3)

De 6R4 werd door Austin Rover gereserveerd als ‘mediawagen’ en werd naar Wales begeleid door de Product and Technical Press Officer van het bedrijf, Kevin Jones. Altijd een enthousiasteling, was Jones terug op de top van de berg in Wales voor de recente reünie. "Het bracht zoveel mooie herinneringen terug", gaf Kevin toe, die het geluk had gehad om naast de toenmalige Lotus 98T-Renault F1-coureur te mogen rijden. "Hij was als een goochelaar, jonglerend met het stuur met precieze draaihoeken en minimale correcties. We reden meestal zijwaarts, zelfs met een steile helling aan de ene kant en een grote, onzichtbare afgrond naar de rivier aan de andere kant.”

"Hij was duidelijk een rijgenie en het was een echt opwindende rit - ik zou graag denken dat wat hij die dag leerde hem hielp in die regenachtige omstandigheden op Donington Park toen hij die geweldige openingsronde reed op weg naar een van zijn meest memorabele F1-overwinningen."

Iconische Ayrton Senna rallyauto’s Ford RS Cosworth en Metro 6R4 herenigd op het voor de Silverstone Festival (4)

Wat Senna betreft, hij genoot ook enorm van de kans om een andere discipline te proberen. Destijds werd hij als volgt geciteerd: "Voor de lol was dit waarschijnlijk de beste dag die ik ooit in Engeland heb gehad", grijnsde hij, terwijl hij vergat dat hij in feite in Wales was!

"Het was veel spannender dan ik had verwacht. Veel meer betrokken. Ik voelde de tijd niet voorbijgaan. Het ging zo snel omdat ik steeds meer ontdekte, steeds meer leerde en steeds harder ging. Soms had ik onverwacht spannende momenten... het was erg opwindend. De auto in de lucht voelen en dan de bodem raken. Iets wat ik nog nooit eerder heb meegemaakt in een straatauto.”

De RS Cosworth en 6R4 zullen twee van de meest intrigerende auto’s zijn tijdens de spectaculaire tentoonstelling van meer dan 25 auto's, die een eerbetoon brengen aan de geweldige Ayrton Senna op het Silverstone Festival, aan het einde van de zomer Bank Holiday-weekend. Het zal de meest uitgebreide collectie Senna-auto's ooit zijn en een must-see attractie voor alle bezoekers om te zien en te proeven.

De 6R4 zal ook in goed gezelschap zijn. Nu de MG Metro 6R4 in 2024 zijn 40e verjaardag viert, zal de Slowly Sideways-club de door Williams Grand Prix Engineering ontworpen en gebouwde Group B-machine eren met speciale demonstraties in Shift en de Drift Zone en Iconic Auctioneers. En er zijn ook twee 6R4's die onder de hamer komen in de Silverstone Festival Competition Car Sale op vrijdag 23 augustus.

Iconische Ayrton Senna rallyauto’s Ford RS Cosworth en Metro 6R4 herenigd op het voor de Silverstone Festival (5)

Een breed scala aan tickets - inclusief kampeer- en hospitality-opties - is beschikbaar met de beste prijzen voor degenen die vooraf boeken. Nog een voetnoot: speciale dank aan Osian Pryce voor het herontdekken van het Senna-podium in Wales tijdens het zoeken naar een locatie voor zijn binnenkort te lanceren Rally Coaching Business, evenals de huidige eigenaren van C240 HVW en C64 WDU voor het beschikbaar stellen van de twee auto's voor de reünie in Wales en de speciale Senna Showcase op het Silverstone Festival van deze maand. Voor de volledigheid: de Vauxhall Nova Sport driver by Senna werd later door Colin McRae gebruikt en bevindt zich in de McRae-familiecollectie en de Volkswagen Junior Rally Team Golf GTi zou zijn omgekomen. Net als de unieke zelfgebouwde V8-aangedreven 4wd Escort.

Iconische Ayrton Senna rallyauto’s Ford RS Cosworth en Metro 6R4 herenigd op het voor de Silverstone Festival (6)

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

Iconische Ayrton Senna rallyauto’s Ford RS Cosworth en Metro 6R4 herenigd op het voor de Silverstone Festival (2024)

References

Top Articles
The UPS Store | Ship & Print Here > 51 N 3rd St
Dog Training 101: An Ultimate Guide to Fixing Common Behavior Issues
His Lost Lycan Luna Chapter 5
Here are all the MTV VMA winners, even the awards they announced during the ads
Craigslist Parsippany Nj Rooms For Rent
Think Of As Similar Crossword
Www.megaredrewards.com
Nikki Catsouras Head Cut In Half
Mikayla Campinos Videos: A Deep Dive Into The Rising Star
Robot or human?
2021 Lexus IS for sale - Richardson, TX - craigslist
Worcester On Craigslist
Craigslist Pets Athens Ohio
Ts Lillydoll
Conscious Cloud Dispensary Photos
Letter F Logos - 178+ Best Letter F Logo Ideas. Free Letter F Logo Maker. | 99designs
使用 RHEL 8 时的注意事项 | Red Hat Product Documentation
Grandview Outlet Westwood Ky
Cta Bus Tracker 77
Zack Fairhurst Snapchat
Melissababy
BMW K1600GT (2017-on) Review | Speed, Specs & Prices
Lakers Game Summary
How to Watch Every NFL Football Game on a Streaming Service
Reser Funeral Home Obituaries
What we lost when Craigslist shut down its personals section
Rainfall Map Oklahoma
Chadrad Swap Shop
Craigslist Maryland Baltimore
Vistatech Quadcopter Drone With Camera Reviews
JD Power's top airlines in 2024, ranked - The Points Guy
Luciipurrrr_
Jr Miss Naturist Pageant
Mississippi State baseball vs Virginia score, highlights: Bulldogs crumble in the ninth, season ends in NCAA regional
AP Microeconomics Score Calculator for 2023
Pillowtalk Podcast Interview Turns Into 3Some
Reese Witherspoon Wiki
Thor Majestic 23A Floor Plan
Sour OG is a chill recreational strain -- just have healthy snacks nearby (cannabis review)
Uc Davis Tech Management Minor
Arcanis Secret Santa
Perc H965I With Rear Load Bracket
My Gsu Portal
Jigidi Free Jigsaw
Greatpeople.me Login Schedule
Aznchikz
Hughie Francis Foley – Marinermath
Barback Salary in 2024: Comprehensive Guide | OysterLink
Craigslist Pet Phoenix
Skyward Login Wylie Isd
Billings City Landfill Hours
683 Job Calls
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 6098

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.