Välj present med eftertanke

När man har barn i yngre skolåldern hör det till att man (eller barnet, snarare) blir bjuden på kalas med jämna mellanrum. Är det inte Lotta som fyller sju så är det Linus som ska fira sin första tappade tand.

Sällskapsspel i butikMan ställs med andra ord relativt ofta inför dilemmat: vad ska jag köpa för present?! Detta är ett beslut man inte helt kan överlåta åt barnen. Då skulle det kunna se ut så här på Kalles kalas: Karolina har med sig en ponny i present, Johan ett fotbollsmål och föräldrarna har fullt sjå med att hitta sittplatser till hela Hammarbys fotbollslag som Sanna, Pillan och Ville hade med i present. Med andra ord är det upp till föräldrarna att hitta lämpliga förslag på presenter som barnen sedan kan få välja mellan. Men så har vi den här biten med miljömedvetenhet, överkonsumtion och så vidare. Alla känner inte för att köpa intelligensbefriade presenter i form av actionfigurer och lullaby-dockor till barnen. Vad kan man då köpa istället? Här följer några förslag.

 

  • Bekväma, snygga kläder. På http://www.stylepit.se/barn/brands/metoo hittar du kläder av märket Me Too, som gör färgstarka kläder i bra kvalitet som passar både pojkar, flickor och hens. Kläder är en bra present då det är något barnet verkligen får användning av, och som eventuella syskon kan ärva efter ett par år.
  • Målarfärg, kritor och papper. Att rita och måla är ett utmärkt sätt för barnen att få utlopp för sin kreativitet och sin fantasi. Om du inte är rädd för lite kladd älskar barn fingerfärg och ett gigantiskt papper man lägger ut på golvet som de sedan kan kladda fritt på.
  • En studsmatta. Om ni är ett gäng som går ihop kan ni köpa en studsmatta tillsammans, och kanske äga den gemensamt? Barn älskar att studsa och hoppa, men se till att lära dem lite hopp-etikett då skador i samband med studsmattehoppning är ganska vanligt.
  • Sportsaker. Allt som aktiverar barnen och uppmuntrar till annat än stillasittande TV- eller datorspelande är bra. Varför inte ge bort en fotboll, volleyboll eller ett set med badmintonracket?

 

Att välja present kan sannerligen vara en djungel, inte minst åt någon som är omkring fem sjättedelar så gammal som en själv. Men med lite fantasi och tankeverksamhet går det – våga vägra IQ-befriade plastleksaker!

 
 

About the author

More posts by