Att små pojkar gillar att leka med bilar och små flickor föredrar dockor har vi fått höra i alla tider. Men frågan är om pojkarna egentligen föredrar bilarna och tvärtom? Ny forskning visar i alla fall att barn vid fem månader gillar dockor mest, oavsett kön.

11641257--

När det kommer till att ge bort en present till ett barn är det väldigt vanligt att ge en leksak, oavsett om det gäller i födelsedagspresent, som dopgåva eller i julklapp. Det kan vara lite knepigt att komma på exakt vilken leksak som passar barnet man ska köpa den till. Det är ju inte så bra att köpa en present som är för avancerad för barnet eller som barnet inte gillar. Många kanske tänker att de ska köpa en docka om det är en liten flicka de köper presenten till och en bil till en pojke. Men forskning visar faktiskt att man borde köpa en docka till barnet, även om det är en pojke man handlar till.

Pojkar föredrar dockor

Den här forskningen visar nämligen att även pojkar föredrar dockor. Det är en australisk forskare som kommit fram till detta och man skriver om det här. Studien har gått ut på att titta på femmånaders bebisar och se hur länge deras ögon dröjer sig kvar vid olika föremål. I studierna har man sett att såväl pojkar som flickor tittar mer på föremål som har ansikten. Därför har både könen mer intresse för dockor än för bilar. Studien är gjord vid University of Western Sydney och är publicerat i Journal of Experimental Child Psychology. Tidigare forskning har dock gjorts vid Harvard. Där har man kommit till lite andra slutsatser, nämligen att vad pojkar och flickor vill leka med är biologiskt förprogrammerat. Men man anser att det behövs mycket mer forskning för att slå fast om det är biologi eller hur vi behandlar våra barn som gör att små pojkar blir intresserade för leksaksbilar och andra könsstereotypa leksaker. Man har nämligen inte så omfattande forskning i perioden mellan fem månader och tre års ålder när det gäller leksaker.