Såhär i vintertider är det fler och fler som börjar fundera på julklappar och julfirande. Butikerna är i full gång med att pynta och dekorera skyltfönster och avdelningar och julen närmar sig nu med stormsteg.

 

Förutom att det snart är jul så finns det faktiskt många barn som även har sin födelsedag i december, eller kanske till och med på självaste julafton.

Flicka med partyhatt och paket

Fira både jul och födelsedagFödelsedag på julafton

Ett misstag man inte får göra när någon fyller år nära eller på julafton är att slå ihop dessa två firanden till ett, slå in födelsedagspresenter i julklappspapper etcetera. Nej, bara för att någon har oturen att fylla år i samband med en annan stor högtid betyder det självklart inte att dennes födelsedag är mindre viktig eller ska hamna i skymundan.

Se till att ha två separata firanden oavsett. Även om barnet skulle fylla år på julafton så gäller det att se till att ni avsätter några timmar för dennes födelsedag. Födelsedagspynta köket med ballonger och serpentiner som inte går i färgerna rött och grönt och känns juliga. Nej, få det att kännas som ett helt vanligt födelsedagsfirande. Ät vanligt godis, tårta, fina presenter i färgglada papper och så vidare. Ett par timmar av julafton kan man ju faktisk offra. Eftersom barnets vänner med största sannolikhet inte har möjlighet att komma över och fira födelsedag när de samtidigt firar jul så är ett tips att bjuda in till födelsedagskalas i förväg eller i efterhand. Se till att bjuda in till detta i god tid eftersom många är bortresta under jul och nyår. Kanske kan ni ta kalaset några veckor innan jul eller rent av efter nyår? Det viktigaste är att födelsedagsbarnet blir firad precis lika mycket som någon som fyller år en annan tid på året.