Snart är julen här och med det även julafton och att få öppna en massa julklappar. Men, vad betyder en julklapp och när har allt gått överstyr? Den frågan ställde sig bloggaren Ratata och den ställer även vi oss. 

2527786-julklapp-2Julen ska vara en vacker årstid där nära och kära samlas och äter god mat och har en mysig stund tillsammans. Men, när man bara fokuserar på julklappar och att man får ångest över vad man ska köpa och även över det man ska få så tar man bort det vackra med julen. Om detta har bloggerskan Jasmine Nedergård skrivit och vi kan inte annat än att hålla med. Visst, presenter och klappar är otroligt roligt att både få och ge bort – men inte när det går till överstyr. Att handla presenter så som doppresenter, bröllopspresenter eller liknande är en annan sak, men även där bör man se till att man handlar från hjärtat och inte för köpandets skull, för det är då som det blir farligt. Vi har tidigare skrivit om doppresentens vikt, och kanske ska man införa samma syn på födelsedagar och julklappar? Att man lägger ner lite mer tid på några få presenter istället för att överösa med många som kanske inte har så stor betydelse.

Handla från hjärtat

Se en present som ett tillfälle att säga något till en annan människa i form av en present. Då får den ett mycket större värde och finns även kvar i den andres liv på ett annat sätt. För små barn är det svårt att handla på det sättet då barn älskar leksaker, men när man blir äldre kan det vara kul och även roligt att göra en gemenskap kring presenterna och med det spela någon form av julklappsspel.