Små barn har en extra känslig hy vilket gör att de lättare störs av skavande sömmar, lappar och material. Bebisar bör därför ha det allra mjukaste i kontakt med sin hud. För de minsta finns det på nätet en urmysig baby body i webbshopen hos Kids of Sweden, som uppskattas av många småbarnsföräldrar. Dem gillas extra mycket eftersom att det är mysiga kläder som man dessutom kan leka utan att störas eller begränsas av kläderna.

Viktigt för alla föräldrar

Är det något man verkligen bryr sig om som förälder så är det givetvis att ens barn ska ha det så bra och framförallt må så bra som det bara är möjligt. Något som kan vara svårt när de små barnen ännu inte kan kommunicera fullständigt kring vad det är som är fel när allt inte riktig stämmer. Deras känsliga hy är även extra känslig mot starka rengöringsmedel och tvättmedel, vilket är värt att komma ihåg. Tyvärr används många kemikaliska medel vid framställningen av nya kläder.

”Giftiga ämnen i kläder som behandlats med bakteriedödande ämnen sköljs ut i naturen vid tvätt. Kemikalieinspektionen testade drygt 30 plagg som behandlats mot dåligt lukt. 16 plagg innehöll silver och två en blandning av triklosan och triklorkarban, ämnen som är extremt giftiga för vattenlevande djur. Alla plaggen läckte ämnen när de tvättades.” (Citat från denna källa)

Undvik de oönskade ämnen 

De inte alltför vänliga kemikalierna som används vid klädproduktionen går att försöka undvika så mycket som möjligt, på olika sätt. De kläder som man handlar second hand eller ärver av andra och har burits en del innehåller vanligtvis inte alls samma halter eftersom att dessa klädesplagg redan har hunnit bli tvättade ett antal gånger. Även de kläder som man köper nya kommer med tiden att innehålla allt mindre spår av kemikalierna. Ett annat sätt är att köpa kläder som är gjorda av ekologiska material, som ekologisk bomull.