Vi har tidigare skrivit om att fylla år i samband med jul, någonting som innebär att många barn ”försvinner” i julfirandet, och inte får samma födelsedagskalas som andra barn. Det är självklart någonting som påverkar barnen, och det kan inte vara roligt att behöva dela sin födelsedag med andra spektakel så som julafton, nyårsafton, advent med mera. Om ett barn fyller år under julen är det som förälder viktigt att lyfta födelsedagens betydelse, och se till att han eller hon firas med lika mycket presenter och tårta som om det vore en vanlig vardag i oktober. Ett tips vi gav i  den tidigare texten var att man, om barnet fyller år på exempelvis julafton, är att slå in alla födelsedagspresenter i en färg och julklapparna i en – så visar det tydligt på det faktum att hen firas dubbelt upp.

Också jobbigt att fylla år under semestertiderna på sommaren

Något som dock inte heller är magiskt, är att fylla år under sommaren – speciellt inte under semesterveckorna. Skola, dagis och fritids är stängt och majoriteten av vännerna har åkt i väg på semester med sin familj, vad blir det för födelsedagsfest då? Och visst, om det är i början av juni är det en ultimat tid att fylla år – eftersom alla är glada och man kan ha kalas ute i trädgården, men om en väntar några veckor med födelsedagen, kan det vara så att alla är bortresta.

Fira med resa

Om du har ett barn som fyller år under semestertider så kan det va en idé att låta födelsedagens fokus alltid bli resa. Oavsett om det är en tur till Kolmården eller en resa till medelhavet. Viktigt är det att ni som familj verkligen visar på vikten i att fira födelsedagen, även om det inte finns några vänner som barnet kan firas med. I Helsingborgs Dagblad har man frågat runt bland människor för att se om de anser att det har någon betydelse när man fyller år. Många är där nöjda med sin födelsedag, men verkar också vara överens om det faktum att det är att föredra att fylla år när det inte är för tidigt och inte för sent på året.