I hemmet blir det ofta tjafs när föräldrar vill få barn att hjälpa till med olika sysslor. Det är svårt att lära en curlad tonåring att hjälpa till hemma, tricket är att skapa en hemmiljö där det är enkelt att städa och plocka undan efter sig, något som barnen bör lära sig i så tidig ålder som möjligt.

Så här det, är föräldrarna stökiga av sig så blir barnen också det. Till att börja med är det viktigt att se på sig själv och hur man förhåller sig till städning och sysslor i praktiken. Börja implementera tänk kring ordning och att hjälpa till hemma hos barnen tidigt. Att ge barnen en slant i veckan eller månaden för att de hjälper till hemma är en bra lockelse. Ett verktyg för detta är applikationen Veckopengen, en digital spargris där barnen genom egen erfarenhet och riktlinjer lär sig att hantera pengar.

Gör det enkelt att ha ordning

En annan stök-förebyggande faktor är rätt möbler i hemmet. En av de vanligaste anledningarna till att man inte vill plocka undan eller städa är att det känns jobbigt eller tar lång tid. Det gäller att göra det lätt för barnen och sig själv genom ha mycket förvaring i sitt hem för att det ska blir så enkelt som möjligt att städa. På http://confidentliving.se/produkter/mobler/hyllor-forvaring/sideboards finns sideboards och skänkar för snygg och yteffektiv förvaring i ditt hem. Andra knep som genererar bättre ordning går att läsa om i Expressen, ett är att ge varje familjemedlem en låda för att plocka undan grejer man använder ofta. Då sorteras saker efter person och det blir enklare att hitta sina saker. Ett annat är att blockera platser som ofta stökas till, exempelvis genom att placera en stor blomma i ett hörn där väskor, kläder och annat ofta läggs.

 

Här ger TV4:s städexpert ytterligare tips på hur man får barnen att plocka undan och städa i hemmet: