Det finns ett flertal föräldrar som har tagit till sig att barnens säkerhet alltid går först. Många babysäkrar sina hem så att barnen ska kunna krypa runt på golvet utan att utsättas för allt för stor fara. Dock är det inte alla som har riktig koll på vad barnens leksaker innehåller och hur säkra de är i bilen och så vidare. Därför bör man fokusera mer på dessa element och just säkerheten i bilen kan man få hjälp med av Skruvat, där finns en hel kategori av barnsäkra produkter såsom bilbarnstolar, babyspeglar och bältesvarnare.

Vad händer om man krockar?

Vad händer då om man krockar och barnet sitter obältad i baksätet? Såhär svarar en ansvarig för barnsäkerhet på en mässa för några år sen:

Brith Petersson visar runt ett litet barnhuvud bland åskådarna. Vikten på den konstgjorda skallen motsvarar en treårings, cirka tre kilo eller 25 procent av kroppsvikten. När barn färdas framåtvända och föraren tvingas till en häftig inbromsning slungas barnets huvud framåt och bakåt. Men eftersom muskulaturen inte är färdigutvecklad hos små barn kan skallen i värsta fall slitas av. Ett barn i ett bakåtvänt skydd sugs in och fångas upp av stolen.

Tänk på barnen i första hand med glöm inte ditt eget bälte också. Det har visat att personer som själva missar att sätta på sig bältet gör detta med sina barn med. Som vuxen måste man ta ansvaret att lära sina barn rätt och fel men också säkerhetstänk. För barn finns inte konsekvenser och fara inprogrammerat som många verkar tro tyvärr.