Den som köper en leksak till ett barn bör tänka på om leksaken passar barnets ålder och förmåga. En leksak som är perfekt för en treåring kan till exempel vara för avancerad för en ettåring.

7835134-portrait-of-baby-girl-with-a-rattle-toy

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om att det kan vara bra att köpa något i doppresent som barnet kan använda när det blir lite äldre.

”Tips på doppresent som kommer att användas länge är en specialdesignad lekkista med fin text på, eller varför inte ett smyckeskrin att samla alla dopgåvor i form av örhängen och halsband som barnet inte kommer att använda fören långt senare.” Läs mer.

Följ åldersbestämmelsen

Vid doptillfället är barnet nämligen för litet för att använda en stor del av de saker som det faktiskt får i present. Samma sak gäller om det är leksaker som man köper i present till barnet. Alla leksaker är nämligen anpassade för barn i en specifik ålder och det är viktigt att man följer dessa åldersbestämmelser så att barnet inte skadar sig eller liknande på leksaken. I en artikel på gp.se kan man läsa att man alltid ska köpa leksaker som är anpassade för barnets ålder och förmåga. Är det så att man får en leksak som passar lite äldre barn än de man har, kan man antingen lägga undan leksaken till barnet blir äldre eller ge bort den till någon som är i rätt ålder.

Finns en märkning

Sedan ett par år tillbaka ska alla leksaker som säljs för barn ha någon form av märkning där det framgår för vilken ålder som leksaken passar. På så sätt kan man som förälder enklare veta vad som passar ens barn. Det är inte alltid helt enkelt att faktiskt veta om en leksak är för avancerad för ens barn, men med märkningen kan man alltså få en fingervisning.